AI – kuumaakin kuumempi peruna
Tekoäly on nyt kaikkien huulilla. Joidenkin mielestä se tulee korvaamaan meidät kaikki, kun taas toisten mielestä sillä ei tee mitään. Mitä se oikein on ja miten voimme hyötyä siitä?
Onko tekoälyä edes olemassa?
Ensinnäkään varsinaista tekoälyä ei ole olemassa. On vain edistynyttä logiikkaa ja monimutkaista koodausta. Koneet eivät nouse ihmisiä vastaan lähiaikoina. Tekoäly on yksinkertaisesti (tai itse asiassa ei lainkaan yksinkertaisesti) työkalu, jota meidän kaikkien pitäisi tutkailla. Se ei ole vastustaja, vaan pikemminkin käyttäjänsä jatke. Se toimii juuri niin hyvin kuin osaat ohjata sitä ja kertomaan sille toiveesi.
Kysyttäessä sen kyvystä olla luova, ChatGPT (yksi johtavista tekoälyn tekstigeneraattoreista) selittää, että se ei kykene luovuuteen tai alkuperäiseen ajatteluun. Sillä ei myöskään ole mielikuvitusta. Se luo tekstiä kaikkien käytettävissään olevien tietojen perusteella. Koska kone kuulostaa niin paljon ihmiseltä, on vaikea ymmärtää, että sillä ei ole todellista älykkyyttä.
Mutta vaikka tekoäly ei ole olekaan itsessään älykäs, se ei tarkoita, ettei sitä kannattaisi käyttää, koska sillä on omat vahvuutensa. On pakko myöntää, että se mitä se tekee, se tekee pirun hyvin. Tekoäly on loistava tuottamaan sisältöä, olipa kyse sitten ChatGPT: stä tulevasta todellisesta tekstistä tai visuaalisista oivalluksista, jotka on luotu Midjourneyn, Jasperin, StarryAI:n, DALL-E:n tai Stable Diffusionin avulla.
Tulevaisuuden työkalu
On siis tärkeää erottaa ainutlaatuinen ja omaperäinen: tekoäly voi luoda jotain ainutlaatuista yhdistämällä asioita uudella tavalla (syötteesi perusteella), mutta se ei voi luoda jotain täysin omaperäistä. Siksi luova ala on omaksunut tekoälyn nopeasti sen sijaan, että taistelisi väistämätöntä muutosta vastaan. Tuottamaamme lisäarvoa ei uhata tai olla viemässä meiltä. Itse asiassa tässä on kyse teknologisesta kehityksestä, joka auttaa meitä tekemään työmme paremmin.
Tekoälyavaruus on tällä hetkellä varsinainen Villi länsi. Emme vielä tiedä, miten sellaiset asiat kuin luovat oikeudet ja tarve erottaa fyysinen todellisuus tekoälyn luomasta todellisuudesta ratkaistaan tulevaisuudessa. Myös sellaiset tekijät kuin vinouma tiedon saatavuudessa sekä kaupallisen ja puolueettoman sisällön välisten rajojen hämärtyminen on huomioitava. Tekoälyä komentavan ja hyödyntävän käyttäjän vastuulla on edelleen tarkistaa sisältö ja muokata sitä luovasti.
Tekoäly on vielä monella tapaa lapsenkengissään. Meidän on paitsi annettava sille aikaa kasvaa ja oppia, myös ruokittava ja vaalittava sitä. Tekoäly on yhtä taidokas kuin sille syötettävä data. Parhaimmillaan tekoäly on kuin teini-ikäinen, joka ottaa ja imee kaiken sellaisenaan, mitä sille kerrotaan. Se ei vielä kykene soveltamaan aitoa kriittistä ajattelua lukemiinsa ja tulkitsemiinsa tietoihin. Meidän täytyy siis soveltaa samaa kultaista sääntöä kuin Internetin alkutaipaleella: Se, että jotakin lukee näytölläsi, ei automaattisesti tarkoita, että se on totta.
Ota hyödyt irti
Jos mietit toimiiko se todella, jaan salaisuuden. Olemme hyödyntäneet (yhdessä tai useammassa) Brandkindin vanhemmissa uutiskirjejutuissa tekoälyn tuottamaa sisältöä tekstin pohjana. Itse artikkelit on kirjoittanut yksi luovista kirjoittajistamme, mutta luultavasti 50–75 % tekstistä luotiin tekoälyn avulla. Käytämme tekoälyä säännöllisesti myös visuaalisten moodboardien ja esimerkkien luomiseen. Lisäksi Art Directorimme ensimmäistä tekoälyn tuottamaa taideteosta on käytetty varsinaisen asiakastyön pohjana. Mutta joka tapauksessa inhimillistä otetta tarvitaan edelleen synnyttämään luovia ideoita ja viimeistelemään luova toteutus.